Odla dina egna grönsaker

Jag har själv ingen egen trädgård, eftersom jag bor i en liten lägenhet, men vid mina föräldrars stuga har mina fantasier och drömmar över växter och odling fått flyga fritt. Det känns som att det faktiskt är min helt egen trädgård, vilket jag är otroligt tacksam över. Inte en enda gång har de opponerat sig över vilka växter, blommor eller grönsaker som jag vill sticka ner i jorden.

Om man får drömma så skulle jag önska att alla människor skulle ha tillgång till en trädgård eller åtminstone ett eget grönsaksland, men nu är så naturligtvis inte fallet. Om du har haft tur och blivit välsignad med en trädgård vill jag däremot komma med några riktigt bra tips på grönsaker som du kan odla snabbt och enkelt. Många människor väljer att avstå från grönsaker, just för att de tror att de är knepiga att hantera och skörda. Jag tänker helt tvärtom. Grönsaker sköter sig faktiskt riktigt bra själv och det enda du behöver är en gnutta kunskap och tålamod.

Bästa grönsakerna att odla själv

1. På mitt absolut första tips över grönsaker att odla själv hamnar potatisen. Att sätta egen potatis är en riktig klassiker och något som många svenskar uppskattar otroligt mycket. Färskpotatis är otroligt gott som det är och ännu bättre blir det om du odlar den själv. Potatis är dessutom mycket kul att plocka och något som alla familjemedlemmar kan underhålla sig med.

2. En annan grönsak som är otroligt enkel att odla är broccolin. Broccoli är riktig supermat som är mycket nyttig och som kan användas på många olika sätt. Själva odlingen av broccoli är enkel, men det kan vara bra att veta om att denna grönsak kräver sin plats. Försök alltså inte att trycka ner broccoli på ett alldeles för litet utrymme.

3. Är du nybörjare i grönsakslandet är bönor något som passar bra som första-gångs-odling. Bondbönor är bäst, eftersom de är mycket svåra att misslyckas med. Fröna är ordentliga och du kan tydligt se hur du placerar dessa i trädgården. Börja med att så dina bönor i april. Bönor växer nämligen som bäst när det är kallt. Konstigt nog.

4. Jordärtskocka är en grönsak som kräver en hel del, men som ändå är relativt lätt att odla. Det som är lite roligt med denna grönsak är att ju fler du plockar, desto mer sprider de sig. Vill du inte ha en invasion av jordärtskocka i grönsakslandet så plocka inte alla på en och samma gång.

5. När vi ändå är inne på grönsaker som slutar på “kocka” vill jag nämna kronärtskockan. Detta är en av mina personliga favoriter och den är mycket enkel att hantera och sköta om. Mitt råd är däremot att man köper en redan färdig planta och planterar. Det är mycket svårare att lyckas med odlingen om du försöker dig på att så frön.

Kål, pumpa, majs och mangold. Det finns otroligt många grönsaker som du kan ge dig in på. Vill du vara säker på att du hanterar grönsakerna rätt så finns det otaliga instruktioner för diverse grönsaker på nätet. Sök och du skall skörda!