Plantera träd och blommor

Det är sällan som jag skriver bloggposter som är enbart faktabaserade. Oftast klämmer jag in några egna tips och råd som jag själv har märkt fungerar riktigt bra och ibland utgår jag bara från vad jag själv tycker och tänker. Denna bloggpost kommer däremot att vara annorlunda och här vill jag i detalj berättar hur du på bästa sätt planterar ett träd eller blommor i din trädgård. Vi kör igång direkt!

Plantera träd

En sak som är mycket viktig att veta är att du kan plantera träd när som helst under hela säsongen. Du har dock fördelar om du väljer att plantera på hösten, eftersom mark och luft har en högre fuktnivå.

Steg 1: Gräv en ordentlig grop. Gropen ska vara mer än dubbelt så stor som klumpen med rötter. Satsa hellre på bredden än på djupet. Trädet ska planteras utan kruka så att rötterna kan sprida sig. Har trädet plast runt rotklumpen ska du naturligtvis även avlägsna denna.

Steg 2: Placera trädet i gropen och täck över med jord. Rothalsen ska fortfarande vara synlig. Vattna rikligt och se till så att trädet står stadigt.

Steg 3: Ditt träd kommer att behöva ordentligt med stöd för att kunna växa rakt. Använd ett trädband med en stör. Vill du skydda trädet mot värme och insekter kan du även vira ett nät runt stammen.

Tips! Det finns risk för att träd får alldeles för mycket vatten och därför bör du undvika att placera trädet där vattensamling oftast sker, t.ex. i slutet av en sluttning.

Plantera blommor

Precis som med trädet så är det hösten som är tiden för att sätta ner blomlökar i jorden. Det går bra att börja redan i september och fortsätta fram till dess att det är tjäle i marken.

Steg 1: Gräv en djup grop. Gropen ska vara ungefär 2-3 gånger så djup som löken som ska planteras.

Steg 2: Löken ska alltid placeras i gropen med den spetsigaste delen uppåt. Titta på löken för att säkerställa att du har lagt ner den rätt.

Steg 3: Strö över så kallat benmjöl på löken och fyll därefter på med vanlig jord och vatten. Planterar du flera olika lökar samtidigt kan det vara bra att sätta en liten skylt vid planteringen, så att du kan hålla koll på vad det är som kommer att blomma upp.

Tips! Även om det går alldeles utmärkt att plantera även sent på hösten så är det rekommenderat att vara ute i så god tid som möjligt. Anledningen till detta är för att lökarna annars kan torka ut och därmed också mister den växtkraft som de så väl behöver för att slå upp. Att plantera lökarna tidigt ger dem också möjlighet att rota sig mycket bättre, eftersom de helt enkelt får mer tid på sig

Slutord

Detta var så mina bästa tips på hur du planterar ett träd och blomlökar! Vill du hellre plantera i en kruka så kan du naturligtvis göra det, t.ex. för att ha på verandan, hängandes i fönstret eller för att pryda din balkong.